كلية الزراعة

أ.د.خالد عبد الرحمن يوسف البنا

معلومات الاتصال
رقم التليفون : 6356731 084                                        
رقم الفاكس : 6334964 084
البريد الإلكتروني : kab00@fayoum.edu.eg
المكتب : كلية الزراعة - مبنى الصناعات الغذائية - الميكروبيولوجيا
عنوان المراسلة البريدي : الفيوم - جامعة الفيوم - كلية الزراعة - قسم الميكروبيولوجيا الزراعية - رقم بريدي : 63514
المؤهلات العلمية
بكالوريوس : كلية الزراعة - جامعة الازهر- 1988
ماجستير : الميكروبيولوجيا الزراعية - جامعة القاهرة - 1996
دكتوراه : الميكروبيولوجيا والبيوتكنولوجيا - معهد الكائنات المجهرية الدقيقة - ميونستر - المانيا - 2004  
التدرج الوظيفي
معيد : من 1991 إلى 1996
مدرس مساعد: من 1996 إلى 2005
مدرس : من 2005 إلى 2011
أستاذ مساعد : من 2011 إلى 2016
أستاذ : من 2016 حتى الان
الرسائل العلمية
دراسات بيوتكنولوجية وتقسيمية وإنزيمية على قابلية البلاستيك الميكروبى للتحلل بيولوجيا
تواجد وتغيرات الأعداد وتأثيرات البكتيريا الأرجوانية غير الكبريتية الممثلة للضوء في حقلين للأرز في مصر
قائمة الأبحاث
Kh. Elbanna, R.M. El-Shahawy, K.M. Atalla. A new simple method for the enumeration of nitrifying bacteria in different environments. PLANT SOIL ENVIRON., 58, 2012 (1): 49–53.
Yasser Diab, Khaled Atalla, Khaled Elbanna. Antimicrobial screening of some Egyptian plants and active flavones from Lagerstroemia indica leaves.
Manal Khider, Khaled Elbanna, Awad Mahmoud, and Ayman A. Owayss. Egyptian Honeybee Pollen as Antimicrobial, Antioxidant Agents, and Dietary Food Supplements. Food Sci. Biotechnol. 22(5): 1461-1469 (2013).
Khaled Elbanna, Sameh Elnaggar and Abdelradi Bakeer.Characterization of Bacillus altitudinis as a new causative agent of bacterial soft rot. Journal of Phytopathology, 162 (2014) 712–722.
Khaled Elbanna1, Ibrahim M. Ibrahim, Anne-Marie Revol-Junelles. Purification and characterization of halo-alkali-thermophilic protease from Halobacterium sp. strain HP25 isolated from raw salt, Lake Qarun, Fayoum, Egypt. Extremophiles (2015) 19:763–774.
Khaled Elbanna, Wedad Metry, Hosam Elgarhy. Exopolysaccharide from Lactobacillus pentosus Strain H2 and Its Impact on Rheological Properties and the Sensory Evaluation of Low Fat Yoghurt and UF-Soft Cheese. International Journal of Nutrition and Food Sciences 2015; 4(5): 555-564
Abdelradi T. Bakeera, Khaled Elbanna*b,c, Sameh A. Elnaggara . IMPACT OF PRE- AND POST–HARVEST APPLICATIONS OF NATURAL ANTIMICROBIAL PRODUCTS ON APPLE AND PEAR SOFT ROT DISEASE. Int. J. Phytopathol. 04 (03) 2015. 105-119 .
Adel M. A. Assiri1, Khaled Elbanna2,3, Abdulla Al-Thubiani3, Mohamed Fawzy Ramadan4. Cold-pressed oregano (Origanum vulgare) oil: a rich source of bioactive lipids with novel antioxidant and antimicrobial properties. European Food Research Technology, First online: 10 December 2015 DOI 10.1007/s00217-015-2607-7
Manal Khider, Khaled Elbanna, Osama Seoudi and Alaaeldien El-Fakharany. Lactic acid fermented permeates and mushroom powder (Pleurotus ostreatus Hk 35) for improvement of the nutritional value and quality of pan bread.
(2008) Assessment of antibacterial activity of some unifloral Egyptian honeys. Annals of Agric. Sc., Moshtohor, 46(2), 84-92.
Genotypic and phenotypic characterization of rhizobia that nodulate snap bean (Phaseolus vulgaris L.) in Egyptian soils
Field Evidence for the Potential of Rhodobacter capsulatus as Biofertilizer for Flooded Rice.(2010). Curr Microbiol DOI 10.1007/s00284-010-9719-x .
Microbiological transformations of two ammoniacal fertilizers under saline and/ or organic matter fortification (2010).
Characterization of Egyptian fluorescent rhizosphere pseudomonad isolates with high nematicidal activity against the plant parasitic nematode Meloidogyne incognita.
Safe biodegradation of textile azo dyes by newly isolated lactic acid bacteria and detection of plasmids asagriiated with degradation.
Dielectric relaxation analysis of Biopolymer Poly(3-hydroxybutyrate).
الأهتمامات البحثية
ميكربيولوجيا الآراضي والمياه
عزل و تقسيم البكتريا
البيوتكنولوجي وإنتاج البوليمر
االتكسير الحيوي للمركبات